Παραδοσιακή κουζίνα
1) δεν πρέπει να παραλείψετε να δοκιμάσετε την μυζηθρόπιτα με θυμαρίσιο μέλι. Και προσοχή! Μόνο θυμαρίσιο μέλι, το ανθόμελο επηρεάζει αρνητικά τον ουρανίσκο προκαλώντας την εκδήλωση μίας πικρής γεύσης στο στόμα...
2) την μπουγάτσα στο κέντρο του Ηρακλείου με κρέμα και τυρι! Σας συνιστούμε να δοκιμάσετε το θεσπέσιο κατάστημα του Κιρκόρ το οποίο απο το 1922 προσφέρει στους πελάτες του μοναδικές γεύσεις!!!
3)την λεγόμενη μπόμπα ή ρακί η οποία συνδυασμένη με ντάκο και σαρδελίτσα προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στο χώρο της γαστρονομίας!
4) Τέλος, κρίνεται αναγκαίο να γευτείτε τουσ μοναδικούς χοχλιούς(κοχλιούς) οι οποίοι σε συνδυασμό με μάραθο και άνιθο ταξιδεύουν τον δοκιμαστή σε άλλο τόπο!! Προσοχή.... Προειδοποιούμε: α) να ελεγξετε αν είστε αλλεργικοί σε αυτούς ώστε το ταξίδι να μην αποβεί πικρό και β) έχουν μια ιδιαίτερη γεύση και ενδέχεται να μην είναι αρεστοί σε όλους. Προτείνουμε να επισκευθείται την ταβέρνα ¨Ο Πίπης¨ στον οποίο θα βρείτε μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών εγευσμάτων!
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΤΑΚΑ Υλικά (για 6 άτομα) · 1 κιλό στάκα · 1 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι · 1 φλυτζανάκι νερό (καυτό) · 12 αυγά Εκτέλεση Αδειάζετε την στάκα σε μια κατσαρόλα. Σε ένα λεκανάκι βάζετε το αλεύρι. Ψήνετε τη στάκα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει τελείως (πριν βράσει). Όταν λιώσει, παίρνετε 3-4 κουταλι.ες στάκα, τις βάζετε στο λεκανάκι σιγά-σιγά στην κατσαρόλα με την υπόλοιπη στάκα, ανακατεύοντας συνέχεια. Ψήνετε για μισή ώρα περίπου σε χαμηλή φωτιά. Όταν ψηθεί, προσθέτετε 1 φλιτζανάκι καυτό νερό. Τηγανίζετε 2 αυγά μάτια για κάθε άτομο. Σερβίρετε τα αυγά ανά δυο και σε κάθε πιάτο προσθέτετε 2 κουταλιές στάκα. ΣΟΥΧΛΙΥλικά για τη γέμιση · 1 ½ κιλό κρέας μοσχαρίσιο (από μπούτι) κομμένο σε λεπτές φέτες · λίγο αλάτι-πιπέρι · 150 γρ. βούτυρο · χυμό από λεμόνι · 250 γρ. κεφαλογραβιέρα · 500 γρ. ντομάτες Υλικά για το φύλλο · ½ κιλό σκληρό αλεύρι · 3 κουταλιές της σούπας λάδι · 1 ποτήρι χλιαρό νερό · 100 γρ. βούτυρο λιωμένο Εκτέλεση Πιπερώνετε καλά το κρέας και το σοτάρετε σε μεγάλο τηγάνι με το βούτυρο ώσπου να ροδοκοκκινίσει. Ρίχνετε το χυμό λεμονιού, σκεπάζετε το τηγάνι και αφήνετε το κρέας να σιγοψηθεί για 1 ώρα περίπου. Αν χρειαστεί, προσθέτετε κατά το βράσιμο λίγο νερό. Αφήνετε το κρέας να κρυώσει λίγο και το πασπαλίζετε με λίγο αλάτι. Ετοιμάζετε το φύλλο, ρίχνετε το νερό, το λάδι και το αλάτι μέσα στο αλεύρι και τα ζυμώνετε καλά. Σκεπάζετε την ζύμη και την αφήνετε για 30 λεπτά περίπου. Κόβετε το τυρί σε φέτες στο μέγεθος του κρέατος και κόβετε τις ντομάτες σε φέτες. Ανοίγετε πολύ λεπτό φύλλο και το κόβετε σε τετράγωνα. Βάζετε στη μέση κάθε κομμάτι φύλλου, μία φέτα κρέας, μία φέτα τυρί και πάνω μία φέτα ντομάτα. Κλείνετε το φύλλο ενώνοντας πρώτα τις δύο άκρες και ύστερα τις άλλες δυο αντικριστά και τις βρέχετε να κολλήσουν. Αλείφετε το σουχλί με το λιωμένο βούτυρο και το τοποθετείτε, με το κλείσιμο προς τα κάτω, σ’ένα μεγάλο βουτυρωμένο ταψί. Το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει. ΜΠΕΚΡΗΣ ΜΕΖΕΣ Υλικά · 1 κιλό μοσχαράκι κομμένο κομματάκια (κατά προτίμηση ποντίκι) · 1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη · 1 κρεμμύδι μεσαίο ψιλοκομμένο · 1 φλιτζάνι κρασί λευκό · 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο · αλάτι · φρεσκοτριμμένο πιπέρι · λίγο κύμινο τριμμένο (προαιρετικά) Εκτέλεση Σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα με το λάδι το κρεμμύδι, και την πιπεριά μέχρι να μαραθούν. Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και προσθέτω στο καυτό λάδι τα κομματάκια του κρέατος. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα αφήνοντας το κρέας να ασπρίσει καλά. Προσθέτουμε τόσο νερό όσο χρειάζεται για να μισοσκεπαστεί το κρέας, το ξαφρίζουμε και το αφήνουμε να σιγοβράσει με κλεισμένο το καπάκι, μέχρι να μαλακώσει αρκετά. Μετά ανοίγουμε την κατσαρόλα, προσθέτοντας το κρασί και βράζουμε λίγο δυνατότερα με ανοιχτό καπάκι. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, την πιπεριά και τα μπαχαρικά.
3 σχόλια:
nice!!good work kai peinaw kiolas!!!
συμφωνώ με τις προηγούμενες πολυ καλή δουλειά!!
kala ama dn exeis faei souvlaki kai bougatsa apo kyr-kor apo to hrakleio dn eisai krhtikos...telos
Δημοσίευση σχολίου